Rotary Club Kruševac

Rotarijanstvo i ideje rotarija stižu na ove prostore februara 2001. sa pismom prof Predraga Djordjevića o namerama RC Lebanon da u kruševačkoj bolnici u očnom odeljenju izvede oko 150 operacija katarakti u okviru projekta ”Kruševac Mission”. Ova ideja nije realizovana, ali stalni kontakt sa prof. Predragom Djordjevićem oko ovog projekta su doprineli širenju ideje rotarija na ovim prostorima. Prvi sastanak inicijativne grupe RC Krusevac održan je 19.05.2001. godine u restoranu Royal u Kruševcu. Prof. Predrag Djordjević je govorio o rotariju u svetu, kod nas, i njegovim idejama. Možemo slobodno reći da od tog dana počinje rotari život u ovom gradu.

Inicijativna grupa je brojala 10 članova, a sastanci se održavaju redovno. Kruševački rotarijanci se od samog početka bave humanitarnim radom, potvrdjujući svoju privrženost humanim načelima rotarija. Uz veliku podršku našeg kuma prof. Predraga Djordjevića i Vojislava Mitića, ideja rotarijanstva se učvrsćuje na ovim prostorima, a broj članova raste. Početak 2002. je vrlo uspešan i klub polako ispunjava sve uslove za čarterovanje. Članovi predanim radom neprestano uvećavaju ugled kluba u svojoj sredini.

Richard King je 28.06.2002.godine potpisao povelju o čarterovanju, a ubrzo je na adresu kluba lično uputio i čestitku RC Kruševac za prijem u RI. Od tog dana ime našeg grada se nalazi u svim rotari adresarima sveta, a komunikacija sa ostalim klubovima je širom otvorena…

Sama charter proslava je održana 09.11.2002.godine u restoranu Bagdala. Proslavu su svojim prisustvom uveličali Kalco Hinov, Simeon Kondov, John Tsiflakos, Vojislav Mitić, Predrag Djordjević, mnogobrojni rotarijanci skoro iz svih načih klubova, predstavnici diplomatskog kora (Hanes Porias, Igor Kahlevinski) i ugledni gosti iz grada.

Rotary klub Kruševac pomagao je i pomaže bolesnima, nemoćnima i siromašnima, neposredno ili uz pomoć drugih prijateljskih klubova, ustanova ili pojedinaca iz zemlje i inostranstva.
Početak rada našeg kluba je veoma uspešan. Uspeh kluba je vezan za brojne aktivnosti u lokalnoj zajednici, kao i saradnjom sa ostalim klubovima iz zemlje i inostranstva- RC Ufenau iz Švajcarske, RC Dortmund iz Nemačke, kao i pobratimljenje sa RC Stara Zagora iz Bugarske.
Promocija rotarija je sprovodjena preko akcija, koje su medijski pozitivno propraćene, čime je stvoren dobar ugled kluba u zajednici i distriktu.
Povelja najboljem mladom klubu u našem distriktu dobijena 2004.godine od DG Kostasa Kotzisa je veliko priznanje i obaveza za ovaj klub.

5490total visits,1visits today